top of page

Madis Müller: suur hinnatõus on nüüdseks seljataga

Autor: Martti Kallas

TalTech Business Forumil astus lavale Eesti Panga president Madis Müller, kes arutles Eestis valitseva majandusliku olukorra üle.


Madis Müller on tegutsenud Eesti Pangas juhtivatel kohtadel juba alates 2011. aastast – esmalt asepresidendi ning alates 2019. aastast presidendi kohal. Teadusmagistri kraadi omandas ta 2006. aastal Ameerika Ühendriikides George Washingtoni Ülikoolis rahanduse erialal.


Koroonapandeemia tõttu Eestis tekkinud majanduskriis on Mülleri hinnangul nüüdseks taandunud. “Eelmise aasta aprillist kuni aasta lõpuni olid hinnad sisuliselt paigal. Uue aasta alguses toimus täiendav jõnks, aga julgen öelda, et kiire hinnatõusu periood on Eestis praeguseks seljataha jäänud,” selgitas Müller. 


“Inimeste sissetulekud ja säästud on vähehaaval suurenemas ning varsti jõuavad need hinnatõusule järele,” kõneles ta. “Paratamatult toob hinnatõusu peatumine kaasa ka keskmise palga kasvu pidurdumise, aga ühel hetkel püüab palgakasv ikkagi hinnatõusu kinni.”


Mõistagi ei jäänud vastuseta ka igihaljas küsimus: millistes eluvaldkondades on ikkagi kõrgeimad palgad? “Reaalteadustega seotud valdkonnad on endiselt need, millele on tööturul lihtsaim rakendust leida. Ärindus, matemaatika ja statistika on samuti väga selgelt üle keskmise,” kinnitas Müller.


Ta lisas: “Hetkel võib endiselt väga kindlalt öelda – mida kõrgem on haridustase, seda kõrgem on palk ja võimalused tööturul. See ei tohiks tulla kellelegi üllatusena.”


Piltide autor on Grete M. Pedak.

bottom of page