top of page

Raivo Hein: tänapäeva inimesed pole õppinud unistama

Autor: Maria-Brett Tammist

Tuntud rahatarkuse jagaja Raivo Hein astus TalTech Business Forumi teisel päeval inimeste ette publikut kaasava aruteluga, kus jagas mõtteid haridussüsteemist ning teadusest kuni raha, unistuste ja ettevõtluseni.


Kaasaegses ühiskonnas seisavad inimesed silmitsi mitmete väljakutsetega, alates haridussüsteemist kuni rahaliste küsimusteni. Haridus mängib olulist rolli meie eludes, avades uksi teadmiste ja arusaamade maailma. Näitena tõi Raivo Hein välja terve tsükli, mis algab hulgiharidusest ehk tuupimisest ja lõpeb palgapäevast palgapäevani elamisega. See on justkui rong, millelt tuleb maha saada ja erineda massist.


Silmaringi laiendamine ja teadusliku mõtteviisi arendamine annavad meile võimaluse mõista maailma sügavamalt ning teha teadlikke valikuid. Raivo Hein mainis praeguse ja eelmise põlvkonna vahet ehk noored loevad liiga vähe raamatuid ja see on kurb. Miks inimesed ei oska unistada? Inimesed pole õppinud unistama, sest nad pole lugenud raamatuid, mis õpetavad, kuidas fantaseerimine tegelikult käib.


Kujutlusvõime meie tuleviku üle annab meile suuna ja eesmärgi ning julgustavad meid püüdlema parema tuleviku poole. Oluline ei ole mitte ainult unistada, vaid ka tegutseda nii, et need ka täide lähevad. “Põhjus, miks suretakse koos oma unistustega, on see, et kardetakse teha esimest sammu,” leidis Hein. “Esimese sammu tegemine on jällegi seotud teadusega – täpsemalt termodünaamikaga, mis tähendab, et inimesed tahavad panustada vähe, aga vastu saada rohkem.”


“Raha on üks olulisemaid osasid meie igapäevasest elus, olles vajalik kodu, toidu ja muude põhivajaduste tagamiseks,” rõhutas kogenud investor. Ta lisas: “Mis me teeme töö juures? Me teenime raha, sest raha on meie jumal. Tegelikult on raha töövahend ja kaup ning ta läheb sinna, kus teda vajatakse. Raha on väga hea töötaja.”



Pildi autor Grete M. Pedak.


bottom of page