top of page

Madis Toomsalu 3 majanduse põhitõde

Autor: Loretta Kaart

TalTech Business Forum 2024 teiseks esinejaks oli LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes kõneles teemal “Kuidas trendidega kaasas käia?”.


Madis arutles trendide järgimise olulisuse üle ning tõi välja mitmeid näiteid, alustades toiduvalmistamisest, peatudes poliitikal ja majandusteadusel ning lõpetades tehnoloogilise progressiga. Ta rõhutas, et trendide mõistmine ja nendega kohanemine on oluline nii äris kui ka ühiskonnas tervikuna. Kõik, kaasa arvatud need, kes on trendide vastu, on tegelikult osa trendist.


,,Ainuke kindel asi inimkonna ajaloos on olnud tehnoloogiline progress,” kinnitas Toomsalu. Ta lisas, et see toimub kiiresti ja hirmutab inimkonda, sest sündmused juhtuvad meie endiga. 

Toomsalu sõnul on innovatsiooni kulg geomeetriline ning inimkond asub hetkel selle kurvi alguses, mitte lõpus. Oleks ohtlik arvata, et oleme juba kuskile jõudnud, sest ajalugu näitab vastupidist - tehnoloogiline progress jätkub ja areneb pidevalt.

Toomsalu kõneles laval ka oma isiklikust kogemusest, sealhulgas tööst panganduses ja selle arengust LHV näitel. Ta tõstis esile tehnoloogilise progressi rolli inimelu mõtestamisel ja tõi välja potentsiaalsed tulevikutrendid, sealhulgas tehisintellekti mõju pangandusele ja investeerimisele. 


Läbi aegade on välja töötatud erinevaid majandusteooriaid, mis käivad käsikäes teatud ajastutega. Toomsalu tõstis esile kolm peamist majanduse põhitõde: nõudluse ja pakkumise kõver, majanduse tsüklilisus ning viiteajaga intressipoliitika (viimane neist on tema sõnul uuema aja teema). Kõneleja rõhutas ka teooria ja praktika vahelise praktilise seose tähtsust, öeldes, et kuigi uurimistöö võib olla põnev ja valgustav, jõuab ta majanduses lõpuks ikkagi tagasi nende kolme põhitõeni. 


Lõpetuseks innustas Toomsalu ettevõtlikke noori pühendumusele ja tahtejõu arendamisele, rõhutades, et edukaks saamiseks tuleb pingutada vähemalt 10% rohkem kui teised ning järjekindlalt töötada oma eesmärkide nimel.

Pildi autor Grete M. Pedak.

bottom of page